Can you see those cracks ? 😍
Sebenarnya brownies kedut atau tak kedut ia tetap dipanggil brownies as long as bahan-bahan dan cara penghasilan yang sama. Tapi orang kita prefer brownies yg berkedut sebab nampak cantik dan bagi aku rasanya juga berbeza. Kalau tk kedut rasa macam kek sikit. Kalau kedut rasa padat , rasa kaya dengan chocolate dan moist. Senang cakap perfect rasanya.
Aku tak ada join mana-mana pjj class. So semua tips and tricks aku belajar dari google , you tube , fb dan juga dari pengalaman sendiri. Kesilapan yg membuatkan kita lebih pandai hehe. Yang penting kena rajin gali ilmu.
So kat sini nak share tips and tricks supaya brownies menjadi kedut. Ini cara aku tau.. lain orang lain cara dan lain pengalaman.
1. Telur max 3 biji size A atau B untuk satu adunan 400gm chocolate , 100gm tepung. Aku dh gunakan telur gred c dan d sebanyak 4 biji tapi brownies kurang memuaskan. Kedut tak sekata dan tekstur agak cakey.
2. Telur. Just whisk manja-manja sampai telur kuning pecah. Ada juga yg whisk sampai berbuih but brownies still menjadi tp for me ia tak menjadi haha !
3. Ada yang cakap coklat jangan simpan dalam peti ais. Tapi aku simpan dalam peti ais alhamdulillah tetap menjadi. Hehe
4. Masa cairkan adunan chocolate make sure chocolate + mentega/marjerin fully melted. Jangan malas tunggu.. kalau ada chocolate yg tk cair jangan tanya kenapa brownies kedut tak sekata dan nampak tak elok.
5. SUHU. Part yg paling penting. Suhu tak boleh tinggi sbb brownies tak boleh masak dgn cara yg mengejut. Kena masak slowly.. untuk size loyang 6" aku gunakan suhu 130°c for 45 minutes. Oven 21L. Sebelum tu panaskan oven around 10 minutes. Part ni kena kenal oven sendiri dan kena berani cuba. Sbb kdg2 ikut resepi sebiji2 pun tk boleh sbb oven kita tak sama brand , tak sama L.
6. Lepas masak aku terus keluarkan dari oven. Tak pernah biar pun dalam oven sbb tak ada masa untuk itu. But brownies still berkedut dengan cantik. Alhamdulillah.
7. Jangan terus keluarkan dari loyang. Cubalah kalau nak tengok kedutan tu hancur dan brownies pecah. Brownies lepas masak memang lembik macam tak masak. Tp bila dah sejuk barulah ia keras. Dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan potong.
8. Gunakan chocolate yang premium sikit lah. Macam beryl's , van houten dll. Elakkan chocolate murah.
9. Kalau gunakan marjerin kurangkan jumlah marjerin dalam 30-50gm dari jumlah butter sbb marjerin ia lebih oily dari butter. Contohnya resepi 150gm butter , so kalau guna marjerin jadikan 120gm atau 100gm.
10. Masa bakar jangan buka oven selagi tak cukup masa.
Satu lagi kan , yg aku perasan kalau buat brownies kedut ni , kalau adunan tu pekat in shaa Allah brownies tu akan kedut. Kalau adunan cair kurang kedut.
Untuk sekarang itu saja yg bolehshare. Kalau ada penambahan aku akan update. Sebab selalu ada yg pm kat fb tanya mcm mana nak dapatkan kedutan tu so aku share lah kt fb dan blog.
**kalau nak lebih ilmu mungkin anda perlu berguru dgn join pjj class..
Untuk harga pulak.
Yang ini ramai juga yg tanya sbb apa boleh jual murah. Costing betul atau tidak tu?
Untuk pengetahuan semua costing yg aku gunakan adalah costing yg sama sepertimana bakers lain guna. Sebab apa boleh jual murah? Sbb size.. takkan lah berniaga tak mau untung kan ? 😅 costing ni dah merangkumi elektrik , air , gas , tenaga , upah diri sendiri dll.
Sunday, 22 September 2019
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hi. Kalau adunan tu cair, perlu tambah apa ye?
ReplyDeleteHi , maaf lambat reply. Untuk itu saya tak pasti sis. Kalau tambah tepung risau nanti brownies akan jadi tekstur kek.
DeleteCara nk potong brownies supaya cantik mcm mana ya miss?
ReplyDeleteHi , saya gunakan pisau panjang yg melebihi panjang brownies. Sebelum potong brownies perlu sejuk dahulu kalau potong masa panas nanti hancur.. dan setiap satu kali potong saya akan lap pisau dengan kain..kemudian potong untuk seterusnya.
DeleteNak bakar brownies tu kena on kipas ke x? Oven sy xde fungsi offkan kipas..brownies jd kering dan menggerutu
ReplyDeleteHehe ya sis kena off kipas
DeleteBoleh mengunakan tepung kek tak?
ReplyDeleteMaaf saya tak pasti sebab saya gunakan tepung gandum tanpa bahan penaik :)
DeleteBoleh ajar cara nak kira cost?
ReplyDeleteKnpa brownies mcm melekuk kolam ye? Kat tepi tggi..tau tak sebab ny apa?
ReplyDeletekalau saya guna oven 52L brp suhu yang saya perlu guna
ReplyDeleteNk tanya kalau kedut brownies dh menjadi cantik tp browniesnya lembik walau dh sejam lepas msk knp ye? Sy msk api atas bwh dan on kipas oven..
ReplyDeleteX perlu kipas yunk..Buat brownies x yah kipas
DeleteKalau brownies tu mendap kat bahagian tgh kenapa ye ? 2 kali dah buat jadi mendap jugak 😭😭
ReplyDeleteincase dark compound habis/tk cukup, boleh ke mix dengan milk compound?
ReplyDelete