Sambal Bilis Kentang Berapi - MISS NUHAZ

Friday 21 June 2019

Sambal Bilis Kentang Berapi

Hidangan pembuka selera kalini adalah sambal bilis kentang berapi. Memang berapi sebab pedas ya amat. Pedas tapi sedap..kalau tak pedas tak 'feel' lah kan bila makan nasi. Cara nak sediakan sambal ni tak susah pun. Nak dengan tak nak jeee heheh.

Haa ini lah rupa sambal bilis kentang berapi tu. 

Resepi Sambal Bilis Kentang Berapi.

Bahan-bahan:
  • Segenggam ikan bilis yang telah dibasuh.
  • 2 biji kentang
  • 1 biji bawang holland size kecil
  • Sedikit belacan
  • 12 tangkai cili padi
  • 2 tangkai cili besar

Cara-cara:

  • Kupas ubi kentang dan potong nipis. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga agak garing.

  • Kisar kasar cili , bawang holland dan belacan menggunakan mesin pengisar kering. Tapi aku terkisar lama so jadi halus lah sikit huhu.

  • Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing. Janganlah garing sampai hitam tu hehe. Agak2 je nampak dah kering sikit2 tu.
  • Masukkan bilis dan kentang. Kacau sebati.
  • Perasakan dengan gula dan garam.
  • Kacau sebati dan biarkan lebih kurang 5 minit sebelum tutup api.
Siap dihidangkan sebagai menu pembuka selera.
Selamat mencuba ! Dan jangan lupa sediakan tisu ya !

Thank you :)
Miss Nuhaz




No comments:

Post a Comment