Jom start dengan sediakan kuah sup. Kuah sup nanti kita akan gunakan untuk masak nasi , buat sos cili dan sos kicap ya. Jadi perlu buat banyak. Sup lupa nak snap gambar hehe.
Resepi Nasi Ayam Sedap.
1. Sup
- 2 inci halia dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih dibelah dua
- 1 batang Kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1 helai daun panda
- 1 batang serai dititik
- Gula dan garam secukupnya
- Ayam (saya gunakan 1 whole leg dan 1 wing)
- 1.5 liter air
Cara-cara
- Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sehingga ayam masak
- Apabila ayam sudah masak keluarkan dari sup dan lumurkan dengan 3 sb sos tiram dan 3 sb kicap pekat. Perapkan selama 30 minit
- Selepas 30 minit jemurkan di bawah cahaya matahari selama 15 minit. Tujuannya supaya ayam lebih garing dan sedap.
2. Nasi
- 2.5 pot beras yang telah dibasuh dan ditoskan
- Sup (sukatan seperti anda masak nasi tapi tambahkan lagi dalam 1/2 cawan)
- 2 sb marjerin
- 1/2 sk garam
- 1 helai daun pandan
- 1 sk pewarna kuning
Cara-cara
- Satukan semua bahan di atas ke dalam rice cooker , gaul rata , on suis periuk dan biarkan nasi sehingga masak. Nasi ni memang sedap tau ! Bau wangi marjerin dan daun pandan. Nasi pula lembut cantik je. Tak keras sangat dan tak lembik sangat.
3. Ayam
- Ayam yang telah dijemur tadi digoreng dalam minyak yang banyak sehingga garing menggunakan api kecil.
4. Sos cili
- 2 biji cili padi merah
- 2 biji cili besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 biji tomato
- 3/4 cawan sup
- Gula dan garam secukupnya
- 1 sb tepung jagung yg dibancuh bersama 5 sb air
Cara-cara
5. Sos kicap
- 3 sb kicap manis
- 2 sb kicap pekat
- 3 sb sos tiram
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 3/4 cawan sup
Cara-cara
Okay adik , dah boleh makan 😚
Thank you :)
Miss Nuhaz
nampak sedap... boleh cuba ni
ReplyDelete