Resepi apam gula merah.
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula putih
- 2 1/2 cawan air
- 1/2 bungkus yis mauri-pan
Cara-cara:
Satukan semua bahan.
Kacau bahan-bahan sehingga sebati. Tiada tepung yang berketul. Tutup adunan dan perap selama satu jam.
Hasil selepas diperap.
Oleskan minyak pada acuan dan loyang.
Tuangkan adunan apam ke dalam acuan dan loyang.
Didihkan periuk pengukus.
Kukus selama 40 minit menggunakan api besar. Balut penutup periuk dengan kain untuk mengelakkan wap air jatuh atas apam. Siap !
Nampak macam susah kan? Tapi sebenarnya mudah ja nak buat apam ni. Kalau nak buat apam putih tak perlu letak gula merah ya.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment