Resepi Puding Batik. Fahamkan arahan dengan teliti ya confirm menjadi. Sebab ramai yang buat semuanya berjaya.
Bahan-bahan :
- Biskut marie original
- Serbuk agar-agar 10gm (saya guna cap bunga raya)
- 2 1/2 cawan air
- 1 cawan fresh milk / susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan tepung kastard
- 1 biji telur
- 120gm butter (nak guna marjerin pun boleh)
- 3 sb serbuk koko
- 12 sb milo
Cara-cara :
- Blend fresh milk , susu pekat , telur dan tepung kastard sehingga sebati.
- Bancuh serbuk koko dan milo bersama 1/2 cawan air panas.
- Masak serbuk agar-agar dengan 2 1/2 cawan air sehingga larut. Kemudian tapis.
- Masukkan semula adunan agar-agar ke dalam periuk bersama butter dan kacau sehingga butter cair.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yg dikisar tadi.
- Seterusnya masukkan bancuhan serbuk koko + milo dan kacau sehingga pekat dan adunan meletup-letup menggunakan api kecil. Tutup api
- Gris loyang dengan minyak dan lapik plastik
- Tuang adunan puding , nipis saja
- Susunkan biskut marie
- Kemudian tuang lagi adunan puding
- Ulang sampai adunan puding habis
- Sejukkan
- Keluarkan puding dari loyang dengan kaedah menterbalikkan loyang sebelum dipotong
Selamat mencuba !
Thank you :)
Miss Nuhaz
No comments:
Post a Comment