Pad Kra Pao - MISS NUHAZ

Friday, 28 June 2019

Pad Kra Pao

Haritu ada sorang makcik dari Thailand bagi rasa Pad Kra Pao daging. First time rasa tu macam tak boleh nak accept sebab kurang gemar dengan bau daun selasih. But bila dah makan lama-lama ada rasa masin , pedas tu ehhh sedap pulak. Bila makan pad kra pao dengan nasi perlu ada telur mata. Telur mata macam wajiblah bila makan pad kra pao tu katanya. Tapi memang betul , not bad lah.

Bahan utama yang wajib ada adalah daun selasih. Bila cakap wajib tu jangan ditanya lagi lah kalau tak letak boleh ke idok. Ni memang cari pasal hahaha 😂 lepastu cili tu jangan kedekut sebab pad kra pao kena pedas berapi gitu.

So kat sini aku nak share resepi pad kra pao. Resepi ni aku nak share resepi pad kra pao yang aku dapat dari orang Thai yg merangkap kawan mak aku hehe.


Resepi Pad Kra Pao:


  • Daging yang dicincang dalam 200gm
  • Daun selasih - cincang
  • Bawang holland -hiris
  • Bawang putih -cincang
  • Cili padi - agak2 nak pedas tahap mana. Kalau lagi pedas lagi sedap.
  • 1 sb kicap manis
  • 1 sb sos tiram - kalau tak masin lebihkan sikit
  • 1 sb sos ikan
  • Gula

Ni rupa daun selasih atau bahasa omputih basil leaves.

Tumiskan bawang putih sehingga naik bau

Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak atau tidak liat.

Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain , kacau sebati dan biarkan sehingga agak kering sebelum diangkat. 

Senang kan? Tu je lah resepinya.

Selamat mencuba !

Thank you :)
Miss Nuhaz




No comments:

Post a Comment