Resepi Chocolate Moist Cake:
Bahan-bahan A
•1 cawan serbuk koko #nona
•1 cawan susu pekat #saji
•1 cawan fresh milk #dutchlady
•3/4 cawan gula
•1 cawan minyak masak #saji
•3 biji telur gred b
Bahan-bahan B diayak bersama
•1 1/4 cawan tepung gandum
•1 sk soda bikarbonat
•1 sk baking powder
Bahan-bahan topping
• 2 sb serbuk koko
• 3 sb susu pekat (lebihkan jika suka manis)
• 1/2 cawan minyak masak
• 1/2 cawan fresh milk
Cara-cara
• satukan bahan A dalam blender dan blend sehingga sebati selama 3 minit.
• kemudian masukkan bahan A ke dalam bahan B dan kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul.
• seterusnya tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan minyak dan dilapik baking paper. Sya gunakan loyang turun temurun haha. Tengok rupa pun dah tahu kan..memang dah lama loyang ni. Rasanya dah hampir 20 tahun 😅 loyang yg digunakan bersaiz 8 inci.
Sementara menunggu kek masak kita ke next step. Iaitu topping. Cara untuk membuat topping sangat2 mudah. Satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga mendidih. Bila dah sejuk baru curahkan ke atas kek. Adunan topping akan pekat apabila sejuk. Tengah masak tu memang nampak cair. Jangan pulak tambah serbuk koko atau susu pekat utk nak bagi pekat. Tak memasal kek tu tak dimakan nanti haha.
Selepas dah curah topping , taburlah sikit chocolate rice , chocolate chip atau apa2 yg anda suka. Senang kan ?
Amaran : kek ini tidak sesuai untuk orang yang tengah diet hahahah. Tapi rugilah tak makan.. sedap beb !
Thank you :)
Miss Nuhaz
No comments:
Post a Comment